máthétész

máthétész

Életetek legyen az Ő nevében

János evangéliuma 20,30-31

2017. október 05. - Máthétész9

scion-2735924_960_720.jpg

“Sok más jelt is tett Jézus a tanítványai szeme láttára, amelyek nincsenek megírva ebben a könyvben. Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.” 

A biblia Isten szava. Jézusról pedig tudjuk, hogy Ő a testé lett ige. Olyan jó lenne, ha ma hagynánk, hogy az Isten igéje elérjen a szívünkig. Ha elhinnénk, hogy az Ő szava igaz, és személyesen nekünk is tud szólni. Isten a Szentíráson keresztül akar ma beszélni velünk. Nemsokára itt a reformáció emlékünnepe. Tulajdonképpen Luther ezt a csodálatos igazságot ismerte fel.

  1. Sola Scriptura -Egyedül a Szentírás
  2. Sola Fide- Egyedül a hit által
  3. Sola Gratia- Egyedül kegyelemből
  4. Sola Christus- Egyedül Krisztus
  5. Soli Deo Gloria- Egyedül Istené a dicsőség

Ha ettől eltérünk, megtagadjuk azt a csodálatos ajándékot, amit Isten a reformációban adott nekünk. Olyan jó lenne, ha engednénk végre a Szentírásnak. Ha őszintén figyelnénk rá és kérnénk az Urat, had halljuk meg a hangját. Hiszen Isten ma is az Igéjén keresztül akar beszélni velünk.

Ez az evangélium, a Bibliának egy csodálatos gyöngyszeme. A Lélek valami különös ihletettséggel, Isten szemszögéből írja le az evangéliumot. Az evangélium megírásának célját a mai textusunkban találjuk meg: 

 “hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.”

Amikor ehhez a szakaszhoz érkezünk, Jézus már túl van a kereszthalálán és feltámadásán is.  Ez az ige, a híres tamási történet lezárás is egyben. Ez a két ige, tulajdonképpen összefoglalja János evangéliumának célját. Az a cél, hogy te hitre juss. Isten mindent megmozgat érted, hogy végre higgy! És nem csak azt akarja, hogy higgy úgy általában valamiben. 

Ma olyan sokan vannak azon a véleményen, hogy én a magam módján hiszek. Nem az a fontos, hogy kiben, meg miben higgyünk, csak az hogy higgyünk. Ez a gondolat viszont sajnos nem igaz, ez nem Isten akarata. Ezt a hazugságot a Sátán adja a szívünkbe, és a gondolatainkba. Ugyanis Istennek konkrét elvárása van arra nézve is, hogy miben higgy. Még az sem elég, ha csupán Benne hiszel. Ez tulajdonképpen az alap kéne, hogy legyen minden ember életében, de ez önmagéban még kevés. Az Isteni cél az,: „hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.”

Nézzük meg most ezt a három pontot.

  1. Jézus a Krisztus
  2. Isten Fia
  3. És a benne való hit által, életed lehet Jézus nevében.

Jézus a Krisztus. A Krisztus szó egy az egyben a héber messiás szó görög megfelelője. Tehát azt jelenti, hogy Jézus a messiás, a felkent, Dávid fia, a megváltó. Ez akkoriban egyértelmű volt egy zsidó ember számára, hogy mit takar. A messiás az a király aki megszabadítja Isten népét. Akkor ezt egy kicsit félreértették és azt gondolták, hogy ez egy politikai szabadítás lesz a római birodalomból. Isten pedig sokkal többet adott a messiásban.

Hiszen ő az egész emberiséget a bűneiből szabadította meg. Az egész evangéliumnak, és az egész bibliának is az a célja, hogy eljuss erre a hitre, hogy Jézus a megváltó. Az a szabadító, aki bűntelen életét odaadta az ítéletre érted. Hogy megváltson téged a bűneidből.  Hiszed-e azt, hogy Jézus a te, megváltód, szabadítód?

A második kijelentés amire el akar juttatni minket az evangélium, Jézus az Isten Fia. Hiszen e nélkül, ha ez a hit nincs meg, akkor az egész nem ér semmit. Ha azt gondoljuk Jézusról, hogy egy nagyszerű ember volt,- amit sok hamis tanító is mond-, akkor nem ér semmit számunkra az, hogy Jézus a Krisztus. Hiszen ha Jézus csak ember volt, akkor neki a saját bűneiért kellett volna meghalnia. Akkor nem tudna minket megváltani. Pontosan ez a lényeg, hogy Jézus Isten Fia. Ő nem bűnben született, hanem a Szent Lélek által. Ő nem egy zabi gyerek, akinek a zsidó kortársai be akarták állítani. (Néhányan ma is ezt vallják.) Nem, ha ez lenne az igazság akkor nekünk semmi reményünk nincs. De pont ezért íratott le ez az evangélium is, hogy higgyük Jézus az Isten fia. Hét olyan jel van ebben a könyvben, ami megmutatja azt, hogy Jézus az Isten fia. Ez a kijelentés egyébként, egy zsidó ember gondolkodásában istenkáromlásnak számít. Pont ezért van szükség arra, hogy az Írás, hitet ébresszen és meggyőzön minket. Had kérdezzem meg te hiszed, hogy Jézus Isten Fia?

Végül nézzük meg mi fakad ebből. Ha hiszed, hogy Jézus a szabadító, megváltó, Király, ha hiszed, hogy Ő Isten Fia, akkor a benne való hitből életed támad. Milyen csodálatos dolog ez. Nem csupán egy elméleti ismereted, vagy hited lesz. Nem. Hanem ha ezt hiszed, akkor új életed lesz. Igazából itt nem is használja az Ige az új szót, mert a Krisztus nélküli élet, nem is élet. Lehet, hogy biológiailag úgy látszik az, de a megváltó nélkül, a kárhozatba tart az életed.

Egyedül, Jézus Krisztusba, mint Isten fiába vetett hit ad neked igazi életet. És itt a dzóé szó van az eredeti görögben. Ami nem a biosz, azaz biológiai létezés, hanem az örök életet jelenti.Isten örök életet ad neked Jézus Krisztusban. Ő megváltott téged a bűneidből. A kérdés, hogy mit kezdesz ezzel az örömhírrel, az evangéliummal.

Az ige ezt mondja: Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.

Ha még nem hiszed mindezt, Isten tud neked hitet is adni. Kérheted tőle. Ha már ott van a vágy a szívedben, ő nem fog cserben hagyni téged. Tulajdonképpen mi is a hit Igazából? A hit bizalom. Isten igéjébe, Isten szavába, a Szent Írásba való bizalom, hogy elhiszed, amit Isten mond az igaz. Ezt tudja megadni ő a Szent Lélek által. Én azt kívánom mindannyiunknak, hogy az evangélium érjen célba az életünkbe, és tudjunk hit által élni először a kegyelemmel, utána pedig napról napra a kegyelemből.

 By:Máthétész, SDG

A bejegyzés trackback címe:

https://mathetesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8512930067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása