máthétész

máthétész

Mennyei kincsek

Máté evangéliuma 6,19-21 és 24

2017. október 19. - Máthétész9

cross-2713356_960_720.jpg

”Ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön, ahol a moly és a rozsda megemészti, és ahol a tolvajok kiássák és ellopják, hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket a mennyben, ahol sem a moly, sem a rozsda nem emészti meg, és ahol a tolvajok sem ássák ki, és nem lopják el. Mert ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.””Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.”

Isten a teremtésben egy olyan embert alkotott, amely függ a teremtőjétől. Talán a mai fogalmak szerint a szolga szó nem adja jól vissza ezt a viszonyt, hiszen ma ez inkább negatív jelentésű. A szolgaság azt jelenti, hogy engedelmességgel tartozok Uramnak. Ebben az értelemben ,az ember engedelmességgel tartozott Istennek az édenben.

Isten pályára állítja az embert, kijelöli a feladatát és a korlátait. Az ember pedig ennek megfelelően engedelmeskedik, és Istennel közösségben él. Nem kényszerből, hanem mert ez a természetes neki. Aztán a bűnesetnél valami elromlik, és megszakad az Istennel való kapcsolat. De itt sem maradunk magunkra, hanem a Sátán rabszolgái lettünk. Mert az ember nem tud önállóan létezni. Vagy az Istennel van közösségben, vagy a sátánnal. Ma ez az ige erről beszél nekünk. Azt mutatja meg, hogy ahol az értékeink vannak, amik fontosak számunkra, annak a szolgálatában lesz az életünk is. Olvasunk ebben az igében, a világi kincsekről és a mennyei kincsekről is. 

Mik a világi kincsek, és mi van mögöttük? Ahhoz, hogy ezt megértsük, vissza kell mennünk a teremtés-történethez. Isten teremtett minket. Ő formálta meg az első emberpárt. Isten jónak teremtett minket. Az ember funkciója az volt, hogy az Isten dicsőségére éljen, és uralkodjon a teremtett világon. Amikor megtörténik a bűneset, akkor éppen ez romlik el. A sátán tudatosan kísérti meg az embert, mert Isten dicsőségét akarja lerombolni. 

Nézzük meg közelebbről a módszerét. Azt tudnunk kell, hogy a sátán a hazugság atyja, és a kísértésekben is mindig ezt használja. Már a feltett kérdésében óriásit hazudik Évának. A nagy probléma az, hogy az asszony a saját erejéből próbál meg helytállni a kísértővel szemben. Az Isten igéjét is mondja, de kiegészíti a saját bölcsességével. Ennek a következménye minden esetben a bukás. Amikor saját magam akarok megállni a kísértővel szemben, az nem megy. Tulajdonképpen ez az igazi törés a bűnesetben. Az asszony nem Istenhez fordul, hanem „megoldja” a saját erejéből a helyzetet. Igazából ma is ez a fő probléma a világban. A sátánnak sikerült a saját hazugságát beültetni az ember szívébe. „Olyanok lesztek, mint az Isten”. A ma embere is ugyan ezt gondolja magáról. Azt hisszük, hogy a saját magunk istenei vagyunk, és nem tartozunk senkinek számadással. A sátán módszere ma az, hogy a bűnt, azt Isten elleni lázadást, az engedetlenséget, a hazugságai által táplálja a szívünkbe. A bűn következménye aztán az lett, hogy Isten megítélte az emberpárt. Mi már úgy születtünk erre a földre, hogy ezt az ítéletet örököltük. Az utódok öröklik a bűnt azóta is, és ezzel együtt az ítéletet is. Az ítélet következtében tulajdonképpen három nagyon fontos dolgot veszítettünk el:

  1. Az Istennel való élő kapcsolatot.
  2. A funkciónkat, hogy Isten dicsőségére éljünk.
  3. És az örök életet. 

Pascal ezt egyszer úgy fogalmazta meg, hogy minden emberben van egy Isteni lenyomat, ami miatt folyamatosan hiányérzete van. A sátán pont ezt használja ki. Erre az űrre ad hamis válaszokat. A ma élő emberrel, elhiteti, hogy a legfontosabb dolog a jólét, a pénz. Azt sugallja a sátán, ha pénzed van, akkor majd megelégedsz és betöltöd azt az űrt, amit érzel. Persze ez nem igaz, csak hazugság, nincs a világon annyi pénz, amivel az ember meg tudna elégedni. Persze a sátánnak ezer másik csapdája van még, amit kínál ma az emberek számára, de az biztos, hogy ezek közül az egyik legelterjedtebb világi kincs a pénz. Kínálja, még a hamis szexuális élvezeteket, az alkohol mámorát, a drogok hamis világát, a virtuális életet, hamis vallásosságot stb. De ezeknek a vége mindig rabság és megkötözöttség. Mert a pótszernek az a hátránya, hogy az nem az igazi, így az űrt nem tudja teljesen kitölteni. Ezért mindig egyre több és több kell a hamis pótszerből, míg egyszer csak azt veszed észre, már a rabja vagy. Így kötözik meg a világi kincsek a szívedet. Valamit tudnod kell még, a sátán soha sem játszik nyílt lapokkal. Ő kezdettől fogva ember gyilkos volt, és ő a hazugság atyja. Ezeket a pótszereket gyönyörűnek és szépnek mutatja be, de közben rabul ejt és megkötöz minket a bűnben. Arról már beszéltünk, hogy úgy jövünk erre a világra, hogy Isten ítélete van rajtunk, és tőle elszakadva élünk, de ezekkel a világi pótszerekkel a sátán teljesen el akarja terelni a figyelmünket. Mindezt azért, hogy vele együtt elkárhozzunk.  

Hiszen tudjuk a Róma 6,23-ból:„a bűn zsoldja a halál,”. A bűneink következménye a kárhozat. De olyan jó, hogy itt nem ér véget ez az ige. Mert a második felében kibontakozik előttünk a legnagyobb mennyei kincs, az Isten tökéletes ajándéka Jézus Krisztusban, a kegyelem, az örök élet lehetősége. Ez az Isten legnagyobb ajándéka, ahogyan ez az ige is folytatódik. „az Isten kegyelmi ajándéka pedig az örök élet Krisztus Jézusban, a mi Urunkban.” Isten ajándéka az örök élet. „Hiszen kegyelemből van üdvösségetek a hit által, és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez;” Ef 2,8. Az Isten ajándéka az üdvösség, amit a kegyelemben kínál nekünk. Az örök élet lehetősége, amit az Úr Jézus megváltásában kaphatunk meg. Nem tudunk érte semmit tenni, egyszerűen csak el kell fogadnunk. Jézusra az Isten fiára van szükségünk ahhoz, hogy azt az űrt, ami bennünk van, be tudja tölteni. Hiszen Ő az egyedüli út a Mennyei Atyához, és rajta keresztül állhat helyre az Istennel a kapcsolatunk. Ahhoz viszont, hogy a kegyelmet el tudjuk fogadni, Isten előtt meg kell állni. Leplezetlenül kell elé állnunk. Nem takargathatjuk a bűneinket Isten előtt. Az biztos, hogy Isten ajándéka mérhetetlenül, felülhalad mindent. Isten Jézus Krisztusban, nem csupán a bűneinkre ad bocsánatot, hanem a bűnbocsánattal együtt, elkészíti egy új, örök élet lehetőségét is. Ebben az új életben már van szabadságunk a bűnre, a sátán hazugságaira, nemet mondani. Akkor válhat, az életünk olyan életté, amelyben mennyei kincseket gyűjthetünk.

Isten rendjében, a másik ember felé való szolgálatban van még lehetőségünk mennyei kincseket gyűjteni. Akkor a többi emberhez is eljuthat rajtunk keresztül Isten legnagyobb kincse, az evangélium. A szolgálat pedig az, hogy Isten akaratának engedelmeskedünk. Minden alkalommal, amikor az Istennek engedelmeskedünk, akkor mennyei kincseket gyűjtünk. Az Isten akaratában élve, észrevesszük azokat a mennyei kincseket, amiket Ő készített el számunkra. Ahogyan azt az Efézus 2,10-ben olvashatjuk: „Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.”

Isten ma arra hív mindnyájunkat, hogy vizsgáljuk meg, milyen kincsekkel van tele a szívünk?Ő elkészítette számodra is a legnagyobb kincset Jézus Krisztus váltság halálában, a bűnbocsánatot és az ökör életet. Ne hagyd, hogy a világi kincsek, a sátán hazugságai megvakítsanak és eltereljék a figyelmed az igazi kincsről. Ha pedig már a tied a kegyelem, az örök élet Jézus Krisztusban, akkor jár az Úr akaratában, és engedelmesen gyűjtsd a mennyei kincseket. Én az kívánom mindenkinek, hogy először éljen a kegyelemmel, utána pedig éljen a kegyelemből. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mathetesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7813029004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása